Πηγή: virus.com.gr
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός ατόμων 80-84 ετών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών, ο οποίος θα γίνει σε 4 φάσεις.
Όσοι πολίτες είναι άνω των 80-84 ετών είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλωθεί. Όσοι δεν έχουν εγγραφεί μπορούν να κλείσουν ραντεβού με 3 τρόπους:
- Ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr
- Σε κάποιο φαρμακείο της γειτονιάς τους
- Σε οποιοδήποτε ΚΕΠ.
Ο αρμόδιος γ.γ. κ. Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι, μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα στις 5.ο0 είχαν διενεργηθεί μέσα σε ένα 24ωρο 13.318 εμβολιασμοί και συνολικά 123.077 εμβολιασμοί από τις 27 Δεκεμβρίου, που αντιστοιχούν σε 1,13% του πληθυσμού.
Μέχρι σήμερα, έχουν κλειστεί περίπου 400.000 ραντεβού για την 1η και 2η δόση. Μέχρι σήμερα, έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση 32.801 άτομα άνω των 85 ετών, 81.000 υγειονομικοί και περίπου 8.000 άτομα σε οίκους ευγηρίας.
Νησιά
Όσον αφορά τα νησιά, όπως ανακοίνωσε ο Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε 4 φάσεις:
- Αφορά 18 νησιά που διαθέτουν νοσοκομεία: Ρόδος, Σύρος, Κέρκυρα, Νάξος, Λέσβος, Θήρα, Χίος, Λήμνος, Κως, Κάλυμνος, Ζάκυνθος, Κύθηρα, Κεφαλλονιά, Ικαρία, Σάμος, Λέρος, Λευκάδα και Κάρπαθος
Σε αυτά έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός από τις 11 του μηνός στους υγειονομικούς και από τις 18 στους κατοίκους, ανάλογα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. - Αφορά 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων: Σαλαμίνα, Σκόπελος, Θάσος, Μήλος, Πάρος, Μύκονος, Αίγινα, Πόρος, Άνδρος, Σπέτσες, Τήνος και Σκιάθος.
Εκεί ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με κατοίκους άνω των 80 ετών και σταδιακά θα επεκταθεί. - Αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000-3.500 κατοίκους: Πάτμος, Ύδρα, Ιθάκη, Αμοργός, Σύμη, Κύθνος, Σκύρος, Σέριφος, Σαμοθράκη, Αστυπάλαια, Αλόννησος, Φούρνοι, Σίφνος, Αντίπαρος, Κέα, Αγκίστρι, Παξοί, Κάσος και Ίος
Εκεί ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου. - Αφορά νησιά με λιγότερους από 1.000 κατοίκους: Μεγανήσι, Κάλαμος, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Ερεικούσσα, Δονούσα, Ελαφόνησος, Σαρία, Γαύδος, Κίμωλος, Άνω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Τήλος, Ψαρά, Θύμαινα, Οινούσσες, Μαθράκι, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Θηρασιά, Τριζόνια, Λειψοί, Ανάφη, Καστός, Χάλκη, Σίκινος, Ψέριμος, Αμμουλιανή, Άγιος Ευστράτιος, Π. Τρίκερι, Οθωνοί, Σχοινούσα, Γυαλί, Αντικύθηρα, Περιστέρα, Αντίπαξοι, Αρκοί, Μαράθι, Δοκός, Καστελόριζο, Καλόλιμνος, Φαρμακονήσι
Ο εμβολιασμός θα ολοκληρωθεί σε όλα μέσα στο Φεβρουάριο. Η έναρξη θα γίνει από το Καστελόριζο στις 27 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας ότι έχουν συμβάλει σημαντικά στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ακόμη, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο επταήμερος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι εαλφρά αυξημένος και παρατηρείται έξαρση σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών.
Συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 5.881 ενεργά κρούσματα της νόσου, από τα οποία περίπου τα μισά (2.800) είναι στην Αττική και 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία. Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα, σε σχέση με τον πληθυσμό τους, είναι η Δυτική Αττική, η Θάσος και η Βοιωτία. Η πίεση στις ΜΕΘ έχει χαλαρώσει καθώς το 50% των κλινών είναι ελεύθερες.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας κα Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι “μας ανησυχεί η μετάλλαξη από τη Βρετανία, αλλά πήραμε έγκαιρα μέτρα και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Η μετάλλαξη φαίνεται να ανταποκρίνεται στο εμβόλιο, αλλά χρειάζεται προσοχή και πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα”.