Ποιες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις από εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2

You are currently viewing Ποιες είναι οι αλλεργικές αντιδράσεις από εμβόλιο έναντι του SARS-CoV-2

 

Πηγή: virus.com.gr

Τον μικρό αριθμό καταγραφών αλλεργικών αντιδράσεων στο εμβόλιο έναντι του SARSCoV-2 επισημαίνει το CDC των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας τα οφέλη του εμβολιασμού.

Την σπανιότητα περιπτώσεων αλλεργικών αντιδράσεων τονίζουν οι υγειονομικές αρχές, 21 περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ανάμεσα σε 2 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους.

Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά ανέφεραν ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων. Ήδη 20 από αυτά έχουν αναρρώσει πλήρως. Συνεπώς, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι τα περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων δε θα πρέπει να αποτρέπουν τους πολίτες από τον εμβολιασμό.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου,  Ιωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα διαθέσιμα δεδομένα.

Με δεδομένο το μικρό κίνδυνο των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και την αντιστρεπτή τους φύση, το CDC των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι ο κίνδυνος να νοσήσουμε με λοίμωξη COVID-19,  σοβαρά ή  το αυξημένο ενδεχόμενο θνητότητας υπερνικά τους κινδύνους από μια πιθανή αλλεργική αντίδραση.

«Κανένας ασθενής δεν κατέληξε από αλλεργική αντίδραση, σε αντίθεση με τα αναρίθμητα θύματα της COVID-19 και αυτό πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη» επισημαίνεται από τις υγειονομικές αρχές.

Συγκεκριμένα, ενθαρρυντική ως προς τον εμβολιασμό είναι η  διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC Νάνσυ Μεσσονιερ  υπενθυμίζοντας ότι «οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων έχουν ακολουθηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Άξιο λόγου είναι ότι όλα τα εμβόλια ενέχουν ένα σπάνιο κίνδυνο για αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση απειλητική για τη ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αντιγριπικό εμβόλιο, ο κίνδυνος αναφυλαξίας είναι 1.3 ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 αλλά και πάλι σχετικά μικρός με αναλογία 11.1 περιστατικά αναφυλαξίας ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς.

Αντιμετώπιση

Ωστόσο, με άμεση φαρμακευτική αγωγή όπως είναι η επινεφρίνη η αναφυλαξία είναι διαχειρίσιμη.  Ειδικότερα, 17 από τα 21 άτομα είχαν ατομικό ιστορικό αλλεργιών ή αλλεργικών αντιδράσεων, και 7 ιστορικό αναφυλαξίας. Σχεδόν όλοι ανέπτυξαν συμπτώματα αναφυλαξίας εντός 15 λεπτών από τη λήψη του εμβολίου.

Κατά τις συστάσεις, οι εμβολιασθέντες πρέπει να παραμένουν για παρακολούθηση στο εμβολιαστικό κέντρο για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό και 30 λεπτά για όσους έχουν ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης.