ΗΠΑ: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής

You are currently viewing ΗΠΑ: Η πανδημία μείωσε το προσδόκιμο ζωής

 

Πηγή: virus.com.gr

Ο «τυφώνας» της πανδημίας COVID-19 προκάλεσε πτώση του προσδόκιμου ζωής  των κατοίκων στις ΗΠΑ.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στην ισπανική φυλή, σύμφωνα με νέα μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. (https://www.pnas.org/content/118/5/e2014746118)

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΙωάννης ΝτάνασηςΜαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/)(Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα.

Οι ερευνητές αναζήτησαν πληροφορίες για το ζήτημα καθώς το 2020 καταγράφηκαν περισσότεροι από 336.000 θάνατοι λόγω COVID-19 στις ΗΠΑ.

Κατόπιν της πανδημίας που σαρώνει και ανατρέπει κοινωνικο-οικονομικά και βιοτικά δεδομένα υπολογίζεται ότι «έπεσε» το προσδόκιμο ζωής κατά 1,13 χρόνια δηλαδή φθάνει για τους Αμερικανούς τα 77,8 χρόνια.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί στο προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια και είναι το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από το 2003.

Άνισοι απέναντι στην πανδημία

Επιπρόσθετα, από την πλευρά των επιστημόνων επισημαίνονται οι φυλετικές διαφορές ως προς το εκτιμώμενο προσδόκιμο ζωής, αντανακλώντας το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας σε φυλετικές και εθνικές μειονότητες.

Ειδικότερα, η μελέτη προβλέπει:

  • μείωση του προσδόκιμου ζωής κατά 0,68 έτη για τους λευκούς Αμερικανούς στα 77,84 χρόνια.
  • μείωση 2,1 ετών για τα άτομα που ανήκουν στη μαύρη φυλή στα 72,78 χρόνια, καθώς και
  • μείωση κατά 3,05 έτη για τα άτομα που ανήκουν στην ισπανική φυλή στα 78,77 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρατηρείται δυσανάλογος αριθμός θανάτων σε νεαρότερες ηλικίες σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες συγκριτικά με τα άτομα που ανήκουν στη λευκή φυλή.

Το γεγονός της μεγαλύτερης μείωσης του προσδόκιμου ζωής των ατόμων που ανήκουν στη μαύρη και στη λατινική φυλή αποδίδεται ενδεχομένως:

  • στη μεγαλύτερη έκθεσή τους στο χώρο εργασίας τους ή με τις εκτεταμένες οικογενειακές επαφές και
  • το βαθμό τήρησης των μέτρων σωματικής απομάκρυνσης, σε συνδυασμό με τη φτωχότερη υγειονομική περίθαλψη.

Κατά τις προβλέψεις των ερευνητών το «χάσμα» στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των Αμερικανών που ανήκουν στη λευκή φυλή και των Αμερικανών που ανήκουν στη μαύρη φυλή θα «ανοίξει» περαιτέρω από 3,6 χρόνια σε περισσότερα από 5 χρόνια.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής ειδικών προγραμμάτων από την Πολιτεία για τη μείωση της έκθεσης στον ιό SARS-CoV-2.