Πρωτοποριακή ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι

You are currently viewing Πρωτοποριακή ψυχιατρική κλινική στο νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι

 

Πηγή: virus.com.gr

Την Παρασκευή, έγιναν τα εγκαίνια μίας μοναδικής για τα ελληνικά δεδομένα Ψυχιατρικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Είναι η πρώτη στην Ελλάδα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη με εξειδίκευση στη Διπλή και Πολλαπλή Διάγνωση με δυναμικότητα 15 κλινών.

Η κλινική αφορά περιστατικά που πάσχουν από μια σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή σε οξεία φάση και ταυτόχρονα μία ή περισσότερες σωματικές νόσους ή καταστάσεις, οι οποίες δεν είναι εφικτό να αντιμετωπισθούν σε μια γενική ψυχιατρική κλινική. Η μονάδα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη και διαθέτει υποδομή άμεσης αντιμετώπισης οποιασδήποτε οξείας παθολογικής κατάστασης, πέραν αυτής των ψυχιατρικών νόσων, καθώς και την υποστήριξη των λοιπών κλινικών του νοσοκομείου.

Την κλινική εγκαινίασε η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη και διευθυντής της αναλαμβάνει ο καθηγητής Γιώργος Αλεβιζόπουλος. Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος, και η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγήτρια Χαρά Σπηλιοπούλου.

Η ένταξη της νέας κλινικής στο σύστημα εφημεριών του Ε.Σ.Υ. αφορά εφημερία 24 ωρών καθημερινά. Θα δέχεται παραπομπές και μεταφορές από άλλες ψυχιατρικές ή άλλες νοσοκομειακές δομές για ασθενείς οι οποίοι ικανοποιούν τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο της κλινικής λειτουργεί Πανεπιστημιακό κέντρο ψυχικής υγείας, το οποίο στο άμεσο μέλλον θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο ειδικό αντικείμενο της νέας κλινικής, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πρωτοβάθμιων δομών ημερήσιας φροντίδας, οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν με την εποπτεία υψηλά καταρτισμένων νοσηλευτών.

Η δημιουργία της κλινικής αυτής είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας σχεδόν δεκαετίας. Η ιδέα μιας τέτοιας κλινικής ξεκίνησε από τα διαχρονικά ευρήματα της σχετικής έρευνας, τα οποία καταδεικνύουν ότι οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ψυχιατρική νόσο, έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ακόμη και μετά την εξαίρεση των θανάτων από αυτοκτονία.

Οι κύριες αιτίες θανάτου παραμένουν οι ίδιες με αυτές του γενικού πληθυσμού, όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές νόσοι. Θεωρείται δε ότι ένας από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες, αν όχι ο κυριότερος, είναι η ανεπαρκής και ανισότιμη παροχή φροντίδας μεταξύ του γενικού και αυτού του ειδικού πληθυσμού, όταν πάσχουν από αντίστοιχες σωματικές νόσους.

Η ιδέα της δημιουργίας μιας τέτοιας κλινικής, στο Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» υιοθετήθηκε αρχικά το 2013 από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και υποστηρίχθηκε ενεργά, με την έκδοση των σχετικών Φ.Ε.Κ. από την Πρυτανεία του Ε.Κ.Π.Α. Οι κυβερνήσεις που ακολούθησαν υποστήριξαν το εγχείρημα, επιλύοντας σειρά προβλημάτων που ανέκυπταν αλλά τελικά έγινε πράξη, μόλις το 2020, με την σαφή και αποτελεσματική υποστήριξη της Διοίκησης του Νοσοκομείου. Ακολούθησε η ταχεία ανοικοδόμησή της, με πόρους κυρίως του Υπουργείου Υγείας καθώς και πόρων από ερευνητικά προγράμματα, μέσω ΕΛΚΕ, των μελών Δ.Ε.Π. της κλινικής