Νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Δύσκολες αποφάσεις για lockdown, click away και κομμωτήρια

You are currently viewing Νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Δύσκολες αποφάσεις για lockdown, click away και κομμωτήρια

 

Πηγή: iatropedia.gr

Η λήξη των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέρνει αναπόφευκτα, τον απολογισμό των επιπτώσεων από το μερικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά και δύσκολες αποφάσεις για τη συνέχεια. Ποια θέματα θα απασχολήσουν σήμερα την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Με καθημερινές πλέον και κρίσιμες συνεδριάσεις της, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων καλείται να εξετάσει τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία και να απαντήσει σε αγωνιώδη ερωτήματα που σχετίζονται με τα επόμενα βήματα της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην πανδημία. Η νέα συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή (8/1) το απόγευμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από την ερχόμενη Δευτέρα (11/1) επαναλειτουργούν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, χωρίς εξαιρέσεις για τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιβάρυνση. Βέβαιη θεωρείται επίσης και η παράταση του lockdown, από την ίδια ημερομηνία και μετά.

Ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα δύσκολα “ανοίγματα” που αφορούν στο εμπόριο και την οικονομία. Σήμερα αναμένεται να απαντηθεί το ερώτημα, σχετικά με το «ποια μπορεί να είναι η επίπτωση στην πορεία της πανδημίας από την επανεκκίνηση του click away στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και των κομμωτηρίων και καταστημάτων αισθητικής περιποίησης νυχιών«.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς οι απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα δεν είναι εύκολες, εξαιτίας των τελευταίων επιστημονικών προβλέψεων για αυξανόμενη τάση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα

Σε ολόκληρη τη χώρα, ο δείκτης μεταδοτικότητας άγγιζε με τα χθεσινά νούμερα της πανδημίας σχεδόν το 6%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω από το επιτρεπόμενο και ασφαλές όριο του 4%, που έχουν θέσει διεθνείς οργανισμοί. Ταυτόχρονα, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της Δυτικής Αττικής και της Αττικής εν γένει, αλλά και διάσπαρτες “εστίες” σε περιοχές της Κοζάνης, της Κρήτης, της Ροδόπης και της Βοιωτίας.

Το γεγονός αυτό, καθώς και μια μεμονωμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σητείας να μην επιτρέψει την επαναλειτουργία των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών λόγω τοπικής έξαρσης του κορονοϊού, προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων το απόγευμα της Πέμπτης (7/1), οι οποίοι τελικά αποφάνθηκαν με μικρή πλειοψηφία, ότι είναι ασφαλές το άνοιγμα της εκπαίδευσης και στις “κόκκινες” περιοχές.

Δείτε επίσης – Ανοιχτά τα σχολεία και στις κόκκινες περιοχές εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι. Προειδοποιούν για τρίτο κύμα της πανδημίας από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προχώρησε σε μια δραματική πρόβλεψη που έχει προκαλέσει αίσθηση και συζητήσεις: συγκεκριμένα έκανε λόγο για “κατάρρευση του ΕΣΥ”, εάν ανοίξουν ταυτόχρονα τα καταστήματα και τα σχολεία.

“Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ”, τονίζει ο καθηγητής, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούμε να «δαμάσουμε» την πανδημία μόνο με lockdown.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την Αττική, στην οποία υπάρχουν σήμερα καταγεγραμμένα 2.638 ενεργά κρούσματα, ενώ ο πραγματικός αριθμός είναι υπερπολλαπλάσιος.

Η εξέταση των λυμάτων από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, δείχνουν τριπλασιασμό στον αριθμό των προβλεπόμενων φορέων του κορονοϊού μέσα στην περίοδο των εορτών. Και συγκεκριμένα από 8 έως 10 χιλιάδες φορείς, στους 20 χιλιάδες φορείς τα Χριστούγεννα και στους 30 χιλιάδες φορείς την Πρωτοχρονιά.

Δείτε επίσης – Θωμαϊδης: «Περιμένουμε 3ο πανδημικό κύμα τον Φεβρουάριο – Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν – Προσοχή στα μέτρα!»

Η αύξηση αυτή, ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί σε αριθμό ασθενών, νοσηλειών και διασωληνώσεων στα νοσοκομεία, σύμφωνα με δηλώσεις του Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκου Θωμαϊδη, στο iatropedia.gr.

“Ναι είναι δυνατό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, ενδέχεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και θα σβήσει τέλος Μαρτίου. Η πιθανότητα είναι αυτή. Μετακινήθηκε ο κόσμος και άνθρωποι που ήταν μολυσμένοι και έδωσαν το ιικό φορτίο. Άρα καλό είναι να ξέρουμε ότι κυκλοφορεί κόσμος που είναι με κορονοϊό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων στη σκιά τρίτου πιθανού κύματος

Διχογνωμία επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς δεν συναινούν στον βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να εγκυμονεί η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε επιβαρυμένες περιοχές, η πλειοψηφία των επιστημόνων προκρίνει στις αποφάσεις της περισσότερο την ψυχολογική και εκπαιδευτική ανάγκη των μαθητών να επιστρέψουν στα θρανία, καθώς μάλιστα οι μικρότεροι δεν συνεισφέρουν στην διασπορά της πανδημίας. Κάποιοι συμμερίζονται, επίσης, και την ανάγκη η οικονομική δραστηριότητα να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.

Ωστόσο, στον αντίποδα υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις για το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες περιοχές» με τους αντιδρώντες επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η κινητικότητα των γονέων που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία, μπορεί να φέρει σημαντική επιβάρυνση στην διασπορά της επιδημίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υποστηρίζουν ότι είναι “εύθραυστο” και οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να ανεβάσει τον αριθμό των ασθενών και ταυτόχρονα τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι το άνοιγμα δύο ή και περισσότερων δραστηριοτήτων ταυτόχρονα, δεν θα προκριθεί σήμερα ως ασφαλές βήμα.

Υπό το κλίμα αυτό, θεωρείται πιθανότερο να αποφασιστεί σήμερα η παράταση της επανεκκίνησης των εμπορικών δραστηριοτήτων για μία εβδομάδα, με σκοπό να μεσολαβήσουν κάποιες κρίσιμες μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η πανδημία θα δείξει καλύτερα τις “διαθέσεις” της. Δηλαδή θα φανούν και οι τελευταίες επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.