Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία των ασθενών. Τι ισχύει για τον κίνδυνο νέας μόλυνσης

You are currently viewing Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία των ασθενών. Τι ισχύει για τον κίνδυνο νέας μόλυνσης
1214780102

 

Πηγή:iatropedia.gr

Νέα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι νοσούν από τον κορωνοϊό είναι απίθανο να ξανανοσήσουν για κάποιους μήνες. Ωστόσο είναι άγνωστο αν μπορούν να ξαναμολυνθούν χωρίς να εκδηλώσουν συμπτώματα.

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν τη νόσο Covid-19, αναπτύσσουν ανοσία για κάποιους μήνες. Ωστόσο η ανοσία αφορά το ενδεχόμενο να ξαναεκδηλώσουν συμπτωματική μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία. Το αν μπορούν να ξαναμολυνθούν χωρίς να αναπτύξουν εμφανή συμπτώματα, παραμένει ασαφές.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 11.175 γιατρούς και νοσηλευτές από το Νιούκασλ. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ τους είχαν ζητήσει κατά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού στη Βρετανία να κάνουν αμέσως τεστ κορωνοϊού εάν ανέπτυσσαν ύποπτα συμπτώματα. Το πρώτο κύμα διήρκησε μεταξύ 10 Μαρτίου και 6 Ιουλίου 2020.

Οι 1.038 από αυτούς διαγνώστηκαν θετικοί εκείνη την περίοδο και ανέπτυξαν αντισώματα στον νέο κορωνοϊό. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν κατά το δεύτερο κύμα της επιδημίας στη Βρετανία (7 Ιουλίου έως 20 Νοεμβρίου 2020). Οι 128 από αυτούς ανέφεραν ξανά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ωστόσο κανένας τους δεν βρέθηκε πάλι θετικός στον επικίνδυνο ιό.

Στο δεύτερο κύμα της επιδημίας, ύποπτα συμπτώματα παρουσίασαν και 2.115 άτομα που δεν είχαν νοσήσει κατά το πρώτο κύμα. Από αυτούς, περισσότεροι από ένας στους οκτώ (οι 290) ήσαν τελικά μολυσμένοι από τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός «παρέχει για τουλάχιστον 6 μήνες προστασία έναντι της συμπτωματικής επαναμόλυνσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Aidan T. Hanrath, από το Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας της Υγείας (NIHR) του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ.

Η ασυμπτωματική επαναμόλυνση

Ωστόσο είναι λιγότερο σαφές τι ισχύει για το ενδεχόμενο ασυμπτωματικής επαναμόλυνσης. Στην παρούσα μελέτη, οι συμμετέχοντες υγειονομικοί ξαναέκαναν τεστ κορωνοϊού μόνο όταν είχαν πάλι συμπτώματα. Αυτό μπορεί να είχε ως συνέπεια να μην έγιναν αντιληπτοί όσοι τυχόν μολύνθηκαν, χωρίς να ξανανοσήσουν.

Για παν ενδεχόμενο, οι ερευνητές έκαναν έναν μικρό έλεγχο για ασυμπτωματική επαναλοίμωξη. «Εξετάσαμε πιλοτικά 481 υγειονομικούς με μοριακό τεστ PCR. Από αυτούς οι 106 είχαν νοσήσει κατά το πρώτο κύμα και οι υπόλοιποι 375 όχι», είπε ο Dr. Hanrath.

Ο έλεγχος αυτός δεν βρήκε να έχουν ξαναμολυνθεί οι 106 υγειονομικοί με ιστορικό προτέρας λοίμωξης. Αποκάλυψε όμως 22 ασυμπτωματικές λοιμώξεις μεταξύ όσων δεν είχαν νοσήσει κατά το πρώτο κύμα.

Επειδή όμως δεν ελέγχθηκαν όλοι οι υγειονομικοί, οι ερευνητές παραμένουν αβέβαιοι για το τι ισχύει για την ασυμπτωματική επαναμόλυνση. Άγνωστο είναι επίσης εάν σε περίπτωση ασυμπτωματικής επαναμόλυνσης, είναι το άτομο μεταδοτικό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Infection.