Κορονοϊός: Πώς καταλαβαίνουμε αν ο πονόλαιμος είναι σύμπτωμα COVID-19

You are currently viewing Κορονοϊός: Πώς καταλαβαίνουμε αν ο πονόλαιμος είναι σύμπτωμα COVID-19
Shot of a mature businesswoman wearing a mask and rubbing her throat in an office

 

Πηγή:iatropedia.gr

Πάνω που καταφέραμε ένα καίριο χτύπημα στον κορονοϊό, η πρόσφατη εξέλιξη με την μετάλλαξη που πρωτοεντοπίστηκε στην Μ. Βρετανία –και πλέον έχει φτάσει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- μας δείχνει ότι δεν έχουμε περιθώριο εφησυχασμού.

Αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός δεν νικήθηκε ακόμα. Πρέπει να προσέχουμε για τυχόν συμπτώματα και να πράττουμε τα δέοντα. Όμως ακόμα και μερικές από τις πιο συνηθισμένες εμπειρίες -όπως ένας ελαφρά ξηρός λαιμός το πρωί- μπορεί να σας κάνουν να φοβάστε ότι έχετε προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο. Αυτό είναι εξίσου καλό και κακό νέο. Καλό επειδή είναι πολύ πιθανό να μην οφείλεται σε COVID-19, αλλά κακό επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι! Σύμφωνα με ειδικούς, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να διαπιστώσετε εάν ο πονόλαιμος οφείλεται σε COVID-19, ή σε κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό.

Νιώθεις ότι πρέπει να “καθαρίζεις” τον λαιμό σου συχνά;

Ο αλλεργιολόγος δρ. Marc Goldstein λέει ότι είναι πιθανό ο πονόλαιμος να οφείλεται σε αλλεργίες. Σε σχετικό του άρθρο ανέφερε ότι οι αλλεργίες προκαλούν συχνά υγρό να στάζει ελαφρά στο πίσω μέρος της ρινικής οδού. Μετά από λίγο σας κάνει να θέλετε να «καθαρίσετε τον λαιμό σας». Έτσι, εάν αισθάνεστε συχνά ότι θέλετε να καθαρίζετε τον λαιμό σας, είναι πολύ πιθανό να έχετε κάποια αλλεργία και όχι COVID-19.

Όταν παίρνεις αντιισταμινικά, μειώνεται ο πονόλαιμος;

Εάν έχετε αλλεργίες, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε συμπτώματα όπως φαγούρα στον λαιμό, μάτια που δακρύζουν περισσότερο, φτέρνισμα, συμφόρηση και καταρροή, λέει ο δρ. Goldstein. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα (συμπεριλαμβανομένου του πονόλαιμου) θα πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά εάν παίρνετε αντιισταμινικό. Εάν δεν αισθάνεστε καθόλου ότι τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, ο πονόλαιμος θα μπορούσε να οφείλεται σε κάτι άλλο, συμπεριλαμβανομένης της COVID-19.

Έχεις μεταλλική γεύση στο στόμα σου;

Εάν αισθάνεστε μεταλλική γεύση στο στόμα σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι ο πονόλαιμος δεν οφείλεται σε κορονοϊό. Σύμφωνα με την δρ. Sheneen Lalani, αυτό συμβαίνει συνήθως όταν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Σύμφωνα με την κλινική Mayo οι ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συνήθως εμφανίζουν παλινδρόμηση οξέος τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί από το κάπνισμα, τα μεγάλα γεύματα, το να τρώει κανείς αργά το βράδυ, τα πολλά λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, το αλκοόλ ή τον καφέ και το να παίρνει ορισμένα φάρμακα, όπως ασπιρίνη.

Είναι οι λεμφαδένες σου είναι πρησμένοι και ευαίσθητοι στο ψηλάφισμα;

Ο πονόλαιμος μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα με τον δρ. Goldstein, ο στρεπτόκοκκος συχνά προκαλεί πρήξιμο και ευερεθιστότητα στους λεμφαδένες, προκαλώντας πόνο όταν καταπίνετε. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ερυθρότητα και λευκά μπαλώματα ή πύον στο πίσω μέρος του λαιμού ή των αμυγδαλών σας.

Έχεις άλλα συμπτώματα κορονοϊού;

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, είναι περίπλοκο να καταλάβετε εάν ο δικός σας πονόλαιμος σχετίζεται με την COVID-19. Το σίγουρο όμως είναι πώς ο πονόλαιμος από μόνος του δεν είναι κοινό σύμπτωμα κορονοϊού. Μια από κοινού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και Κινέζων ερευνητών διαπίστωσε ότι μόνο το 13,9% των ασθενών με COVID-19 εμφανίζουν πονόλαιμο.

Σύμφωνα με την δρ. Leann Poston, εάν ο πονόλαιμος σας οφείλεται σε COVID-19, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ταυτόχρονα μερικά κοινά συμπτώματα όπως πυρετό, ξηρό βήχα, κόπωση και δύσπνοια. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος να είναι κανείς 100% σίγουρος, θα ήταν σώφρον να κάνετε τεστ COVID-19, για να βεβαιωθείτε ότι ο πονόλαιμος δεν οφείλεται στον κορονοϊό.