20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

You are currently viewing 20 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

 

Πηγή:virus.com.gr

Την έναρξη των εμβολιασμών του γενικού πληθυσμού στις 20 Ιανουαρίου του νέου έτους ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Γενικότερα, τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω φαρμακείων ή ΚΕΠ. Εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 85 χιλιάδες άτομα μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας εμβολιάστηκαν 471 άτομα και αναφέρθηκε μόνον ένα περιστατικό ελαφράς αλλεργικής αντίδρασης. Στην χώρα μας αναμένεται να φθάσουν αύριο άλλες 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Επίσης, αύριο αρχίζουν οι εμβολιασμοί κατά του SARS-COV-2 σε τέσσερα νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Σε ότι αφορά στην παράδοση των εμβολίων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα αναμένονται :
• 419.250 δόσεις έως τέλη Ιανουαρίου
• 334.500 δόσεις έως τον Φεβρουάριο
• 1.255.800 εκατ. δόσεις στα τέλη Μαρτίου

Πρόσθετες δόσεις

Εκτιμάται ότι εφόσον δοθεί η έγκριση στο εμβόλιο της Moderna, η χώρα μας θα παραλάβει ακόμη 240.000 δόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εφόσον το «πράσινο φως» λάβει και το εμβόλιο της Astrazeneca, θα έρθουν 500.000 δόσεις στα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 δόσεις τον Φεβρουάριο, 1.500.000 δόσεις τον Μάρτιο και 2,3 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξήγησε τα κριτήρια προτεραιοποίησης των εμβολιασμών που αφορούν υγειονομικούς, ηλικιωμένους και φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Αναφορικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι έχουν υπολογιστεί σε 1,3 αλλεργικές αντιδράσεις ανά 1.000.000 δόσεις και  η ίδια συνέστησε προσοχή στον «ιό της παραπληροφόρησης». Σχετικά με την χυμική ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια η πρόεδρος της επιτροπής επισήμανε ότι αξιολογείται η κυτταρική ανοσία, η οποία ενδέχεται να κρατά παρά την μείωση των αντισωμάτων.