Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

You are currently viewing Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν σας μυρίζει ψάρι, θείο, ή καμένο. Νέο σύμπτωμα λένε οι ειδικοί

 

Πηγή:iatropedia.gr

Καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να ξεδιπλώνεται παγκοσμίως, το ίδιο κάνουν και οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες της νόσου COVID-19.

Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα, ο κορονοϊός προκαλεί και μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Είναι αυτά που συνιστούν την λεγόμενη “μακρά COVID-19”. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα που -σε ορισμένους ασθενείς- διαρκούν για αρκετούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την μακρά COVID-19 είναι δεκάδες. Τώρα, ένα νέο σύμπτωμα έρχεται να προστεθεί στον μακρύ αυτό κατάλογο: η παροσμία.

Κορονοϊός: Νέο σύμπτωμα της COVID-19 η παροσμία

Η παροσμία είναι μια δυσλειτουργία της όσφρησης και μέχρι στιγμής έχει αναφερθεί περισσότερο από νεότερους ασθενείς με COVID-19, καθώς και από εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι βασικό σύμπτωμα της COVID-19 είναι η ανοσμία (απώλεια ικανότητας όσφρησης). Η παροσμία διαφέρει από την ανοσμία, καθώς οι πάσχοντες διαπιστώνουν ότι μυρίζουν κάτι που δεν σχετίζεται με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται εκείνη τη στιγμή.

Ασθενείς COVID-19 με παροσμία, αναφέρουν συχνά ότι ξαφνικά οσμίζονται “αηδιαστικές” μυρωδιές, όπως ψάρι, θείο και καμένο.

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, καθηγητής Nirmal Kumar, περιέγραψε τα συμπτώματα της παροσμίας ως “πολύ παράξενα και πολύ μοναδικά”. Ο δρ. Kumar ήταν ο πρώτος γιατρός που αναγνώρισε την ανοσμία ως σύμπτωμα της COVID-19.

Κατά την εξέταση ασθενών που βιώνουν ανοσμία, ο δρ. Kumar παρατήρησε ότι ανάμεσά τους ήταν και άτομα που στην πραγματικότητα είχαν παροσμία. Δυστυχώς, φαίνεται ότι οι μυρωδιές είναι σχεδόν πάντα παραμορφωμένες προς το χειρότερο, δηλαδή είναι δυσάρεστες και προκαλούν αηδία στον ασθενή. Έτσι, η παροσμία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την ψυχική κατάσταση του ασθενούς.

«Ο κορονοϊός επηρεάζει συχνά τα νεύρα στο κεφάλι και συγκεκριμένα το νεύρο που ελέγχει την αίσθηση της όσφρησης», δήλωσε ο δρ. Kumar. «Αλλά πιθανώς επηρεάζει και άλλα νεύρα, όπως τους νευροδιαβιβαστές, δηλαδή τους μηχανισμούς που στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο. Μερικοί ασθενείς COVID-19 αναφέρουν ψευδαισθήσεις, διαταραχές του ύπνου και αλλοιώσεις στην ακοή. Δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς μηχανισμούς πίσω από αυτά, αλλά βρίσκουμε τρόπους να τεστάρουμε και να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ανακάμψουν», κατέληξε.

Μερικοί ασθενείς που αναρρώνουν από COVID-19 στρέφονται στην λεγόμενη “θεραπεία οσμής”, για να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης. Αυτή, σύμφωνα με τον δρ. Kumar έχει μερικές πολλά υποσχόμενες πρώτες αναφορές σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Η αγγλική φιλανθρωπική οργάνωση AbScent επικεντρώνεται σε τέτοιες θεραπείες, οι οποίες φέρεται να μπορούν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς με παροσμία όσο και εκείνους με ανοσμία να αποκαταστήσουν την αίσθηση της όσφρησης. Σε συνεργασία με άλλους φορείς υγείας συλλέγουν δεδομένα από χιλιάδες ασθενείς με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αναδυόμενων συμπτωμάτων της μακράς COVID-19 και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.