Νέα θεραπεία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης

You are currently viewing Νέα θεραπεία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης

 

Πηγή: virus.com.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το φάρμακο Bavencio (Avelumab) ως πρώτης γραμμής θεραπεία συντήρησης ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνου του ουροθηλίου. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει σημαντικά τη μέση συνολική επιβίωση των ασθενών και η νέα θεραπεία είναι η πρώτη και μοναδική ανοσοθεραπεία, που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει σημαντικό συνολικό όφελος επιβίωσης.

Ο καρκίνος του ουροθηλίου αποτελεί την 9η συχνότερη μορφή καρκίνου διεθνώς. Οι άνδρες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, σε σύγκριση με τις γυναίκες. Οι γυναίκες, ωστόσο, έχουν υψηλότερη πιθανότητα από τους άνδρες να διαγνωσθούν εξαρχής με διηθητική νόσο (85% έναντι 51%) και επιπλέον σε αυτές καθυστερεί περισσότερο η διάγνωση του νεοπλάσματος.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου της νόσου εντοπίζονται σε πρώιμο στάδιο, αλλά η νόσος χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά υποτροπής. Ο μεταστατικός καρκίνος του ουροθηλίου μάλιστα συνδέεται με κακή πρόγνωση και μέχρι πρότινος υπήρχαν εξαιρετικά περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς.

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του ουροθηλίου φαίνεται να προσφέρουν οι ανοσοθεραπείες, όπως το Bavencio. Η έγκρισή του από την Ε.Ε. βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης JAVELIN Bladder 100 trial, που έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία είχαν σημαντικά οφέλη στην συνολική επιβίωση (21,4 μήνες έναντι 14,3 μήνες), σε σχέση με την καθιερωμένη θεραπεία.

«Το Avelumab είναι η μόνη ανοσοθεραπεία που καταδεικνύει σημαντική βελτίωση στη συνολική επιβίωση σε μια μελέτη Φάσης III σε προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Με αυτήν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούμε τώρα να προσφέρουμε στους ασθενείς ένα πιθανό νέο πρότυπο φροντίδας πρώτης γραμμής που μπορεί να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο », δήλωσε ο καθηγητής Thomas Powles, Διευθυντής του Barts Cancer Center του Λονδίνου.