Εμβολιασμοί Covid: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna

You are currently viewing Εμβολιασμοί Covid: Έφτασαν στην Ελλάδα οι πρώτες 8.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna

 

Πηγή: iatropedia.gr

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα πέρασαν τα σύνορα από τον Προμαχώνα τα πρώτα 8.000 εμβόλια ατά του κορονοϊού της εταιρείας Moderna.

Τα εμβόλια mRNA-1273 της Moderna μεταφέρθηκαν με ειδικά φορτηγά ψυγεία, στις αποθήκες φύλαξης των εμβολίων της Αθήνας και αναμένεται να μπουν και αυτά στην διαδικασία του εμβολιασμού.

Είναι η πρώτη δόση και το συγκεκριμένο εμβόλιο συντηρείται σε απλό ψυγείο με διάρκεια ζωής έξι μήνες.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο ενδέχεται να προωθηθεί σε απομακρυσμένες περιοχές, λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει στην συντήρηση, σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer.

Το εμβόλιο της Moderna δεν χρειάζεται συντήρηση στους -70 βαθμούς Κελσίου, καθώς διατηρείται για τρεις εβδομάδες σε οποιοδήποτε ψυγείο, ενώ σε θερμοκρασίες από -8 έως 2 βαθμούς μπορεί να συντηρηθεί για περίπου έξι μήνες.

Αυτή η ιδιότητά του επιτρέπει τον εμβολιασμό σε ένα απλό ιατρείο ή φαρμακείο και όχι μόνο σε ειδικά διαμορφωμένα εμβολιαστικά κέντρα, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer.

Αναμένεται να μας παραδοθούν 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου, άλλες 115.000 δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Συνολικά, οι παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα περιμένει ακόμα 500.000 δόσεις έως τέλος Ιανουαρίου του εμβολίου της Pfizer – BioNTech, 240.000 συνολικά δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2021 από το εμβόλιο της Moderna και 300.000 από το εμβόλιο της AstraZeneca.