Ξεκινούν τα ραντεβού 50.000 ηλικιωμένων μέσω άυλης συνταγογράφησης

You are currently viewing Ξεκινούν τα ραντεβού 50.000 ηλικιωμένων μέσω άυλης συνταγογράφησης

 

Πηγή: virus.com.gr

Πρεμιέρα κάνει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιαζόμενων ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, θέτοντας  το επιχειρησιακό πρόγραμμα στη «ρότα» του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Απόστολος Πιερακάκης, ο πληθυσμός των 50.000 πολιτών άνω των 85 ετών, για τους οποίους ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 16 Ιανουαρίου,  μπορεί να κλείσει ραντεβού ως εξής:

-Μέσω φαρμακείου έχοντας μαζί ΑΜΚΑ και ταυτότητα.

-Μέσω ΚΕΠ: Προσκομίζοντας ΑΜΚΑ και ταυτότητα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να του κλείσει ραντεβού τρίτο πρόσωπο χωρίς να χρειάζεται να προγραμματίσει επίσκεψη σε αυτά, όπως ισχύει για τα ΚΕΠ λόγω περιοριστικών μέτρων.

-Μέσω της άυλης συνταγογράφησης: Ήδη έχει αρχίσει η αποστολή μηνυμάτων. Όσοι λάβουν μήνυμα θα πρέπει να απαντήσουν με τον κωδικό τους στο 13034 μέσα σε 72 ώρες.

-Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr : Από εκεί οι πολίτες μπορούν αν ελέγξουν εάν ανήκουν στις πληθυσμιακές ομάδες που έχουν προτεροποιηθεί.  Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται το AMKA και οι κωδικοί του taxisnet για να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού, επιλέγοντας εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και χρονικό διάστημα που επιθυμούν.

Κωδικοί

Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να κρατήσουν τους κωδικούς και να τους έχουν εκτυπωμένους ή στο  κινητό –στην περίπτωση που έκλεισαν το ραντεβού μέσω φαρμακείου, ΚΕΠ ή πλατφόρμας- για να τους επιδείξουν όταν θα προσέλθουν στο εμβολιαστικό κέντρο.

Αλλαγή ραντεβού

Είναι δυνατή μια φορά και μπορεί να γίνει μέχρι και 72 ώρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού.

Ακόμη, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο πολίτης ανήκει στην ηλικιακή ομάδα ή σε ευπαθή ομάδα, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν ανακοινώσει οι ειδικοί, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιερακάκης, υπάρχει στην πλατφόρμα η δυνατότητα να αιτηθεί τον εμβολιασμό του.

Διαβάστε επίσης:  Άλλες 424.624 δόσεις εμβολίου στην Ελλάδα μέσα στον Ιανουάριο

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε ότι προς το παρόν λόγω των τεχνικών προδιαγραφών του εμβολίου της Pfizer (θερμοκρασίες ψύξης) δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός κατ’οίκον  για τους ηλικιωμένους. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας έχει διασφαλίσει  από την Ε.Ε. 24 εκ .δόσεις εμβολίων που της αναλογούν, ώστε να εμβολιαστούν 15 εκ. πολίτες.

Διαβάστε επίσης:  Εμβολιασμός: 5.350 δόσεις το τελευταίο 24ωρο

Σχετικά με την εξέλιξη του σχεδιασμού του εμβολιασμού στις ηλικιακές ομάδες η πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΜαρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι οι δόσεις θα χορηγηθούν βαθμηδόν, συνεχίζοντας με τις ηλικιακές ομάδες 80-85 ετών και «κατεβαίνοντας» ηλικιακά σε πολίτες έως 70 ετών.