Εμβόλιο Covid: Τι θα γίνει με τα παιδιά, τις έγκυες κι όσους έχουν περάσει Covid – Ποιες αλλεργίες εξαιρούνται από τον εμβολιασμό

You are currently viewing Εμβόλιο Covid: Τι θα γίνει με τα παιδιά, τις έγκυες κι όσους έχουν περάσει Covid – Ποιες αλλεργίες εξαιρούνται από τον εμβολιασμό

 

Πηγή:iatropedia.gr

Πώς θα προστατευθούν από τον κορονοϊό παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν μπορούν να εμβολιαστούν; Οι έγκυες γιατί εξαιρέθηκαν από τις μελέτες; Ποιες αλλεργίες είναι απαγορευτικές για να εμβολιαστεί κάποιος; Αν κάποιος νοσεί από Covid μπορεί να εμβολιαστεί; Απορίες σχετικά με το νέο εμβόλιο που μπήκε στη ζωή μας λύνουν οι έλληνες επιστήμονες.

Απορίες και ερωτήματα παντός είδους σχετικά με το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού εμποδίζουν ορισμένους να πουν το μεγάλο “ναι” στον εμβολιασμό. Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες είναι ανοιχτοί να διαλύσουν αμφιβολίες και να λύσουν κάθε απορία.

Δείτε τι απαντά στα ερωτήματα που έθεσε το iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρία Τσολιά.

Δείτε επίσης – Εμβολιασμοί Covid: Υπάρχει προστασία από την πρώτη δόση; Τι απαντά μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Εμβόλιο Covid και παιδιά

Κυρία Τσολιά, τα παιδιά κάτω των 18 ετών που δεν εμβολιάζονται πώς θα προστατευθούν από τη νόσο Covid-19;

Αυτά τα παιδιά θα προστατευθούν όταν θα έχουμε κλινικές μελέτες για παιδιά κάτω των 18 ετών. Μέχρι στιγμής έχουμε κάποια λίγα παιδιά που μπήκαν στη μελέτη της Pfizer, ηλικίας 16 με 18 κι αυτά είναι λίγα. Κάτω των 16 δεν έχουμε καθόλου αποτελέσματα κλινικών μελετών, οπότε δεν μπορούν να μπουν στον εμβολιασμό, ούτε τα παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Οι γονείς που έχουν παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, τι θα πρέπει να κάνουν;

Θα πρέπει να περιμένουν να υπάρξουν οι ενδείξεις. Όταν γίνουν οι κλινικές μελέτες για τα παιδιά και ολοκληρωθούν, τότε θα έρθει η ώρα. Κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει μελέτες σε παιδιά από 12 ετών και άνω. Δεν έχω υπόψη μου να έχουν αρχίσει κλινικές μελέτες κάτω των 12 ετών.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο Covid: Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν περάσει τη νόσο Covid; Τι λένε έλληνες και ξένοι επιστήμονες

Σε κάποιες χώρες, ωστόσο, έχουν ενταχθεί στους εμβολιασμούς και παιδιά από 16 ετών έως 18 ετών

Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν εμβολιαστεί στις μελέτες κάποιοι λίγοι έφηβοι, από 16 έως 18 ετών. Γι’ αυτό σε κάποιες χώρες, στην Αγγλία ας πούμε, για παιδιά με νευρολογικά νοσήματα, έχουν πει ότι ενδεχομένως να μπορούν να εμβολιαστούν από 16 ετών. Εδώ έχουμε πει ότι ο εμβολιασμός θα αρχίσει από τα 18. Γιατί από 16 μέχρι 18 ετών είναι πολύ μικρός ο αριθμός των παιδιών που έχει μελετηθεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη εντοπίστηκαν σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε μικρό αριθμό υγιών παιδιών που νόσησαν από Covid. Δημιουργεί ένα κενό στην προστασία της δημόσιας Υγείας, το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δεν εμβολιάζονται παιδιά;

Δεν ισχύει αυτό, γιατί η σοβαρή νόσηση και η θνητότητα στα παιδιά είναι ελάχιστη, πάρα πολύ μικρή. Ακόμη και σ’ αυτά με χρόνια νοσήματα. Επομένως ένα εμβόλιο θα πρέπει να έχει αποδειχθεί εντελώς ασφαλές και να έχουμε αποκτήσει προηγουμένως μια κάποια εμπειρία στους ενήλικες πριν το χορηγήσουμε στα παιδιά.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Τι μπορεί να προκαλέσει η COVID-19 στο κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών

Εμβόλιο Covid και αλλεργικές αντιδράσεις

Στην ενημέρωση της Δευτέρας (27/12), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Θεοδωρίδου, έδωσε διευκρινίσεις για την αντένδειξη στη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα που πάσχουν από σοβαρή αλλεργία. Εξηγήστε μας τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το ζήτημα.

Οι απλές αλλεργίες δεν αποτελούν παράγοντα κινδύνου. Καθόλου. Οι αλλεργίες σε τρόφιμα, οι αλλεργίες σε έντομα, οι αλλεργίες ακόμα και σε φάρμακα δεν αυξάνουν την πιθανότητα να κάνεις σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Απλώς πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις εάν έχεις σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε ενέσιμο φάρμακο. Σε κάτι ενέσιμο. Και απόλυτη αντένδειξη είναι μόνο εάν έχεις αλλεργία στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEGs)*. Που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Αυτό βρίσκεται συνήθως σε καθαρτικά. Αν κάποιος έχει παρουσιάσει μια σοβαρή αντίδραση σ’ αυτό είναι η απόλυτη αντένδειξη για να λάβει το εμβόλιο. Κυρίως, όμως, αλλεργία στα ενέσιμα φάρμακα. Εκεί πρέπει να ληφθούν έξτρα προφυλάξεις.

Αν κάποιος έχει πάθει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) από τρόφιμο ή τσίμπημα μέλισσας;

Καλό είναι στα άτομα που έχουν παρουσιάσει μια σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση να παρθούν κάποιες προφυλάξεις. Αλλά δεν αυξάνει τον κίνδυνο να κάνεις αντίδραση στο εμβόλιο, αν έχεις παρουσιάσει σοβαρή αλλεργία στις μέλισσες ή στο αυγό ή στο ψάρι ή τρόφιμα ή αλλεργιογόνα γενικώς.

Εμβόλιο Covid και εγκυμοσύνη

Οι έγκυες ξέρουμε ότι δεν θα εμβολιαστούν. Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά της Covid και δεν γνωρίζει ότι είναι έγκυος, τι μπορεί να πάθει;

Τίποτα! Δεν περιμένουμε ότι θα συμβεί κάτι. Γι’ αυτό μάλιστα και δεν συζητείται να διακοπεί η εγκυμοσύνη, ούτε περιμένουμε να συμβεί κάτι κακό. Γιατί το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό. Είναι απλώς ένα κομμάτι του mRNA, ο γενετικός κώδικας για μια πρωτεϊνη του ιού. Επομένως δεν περιμένουμε να έχει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια στο έμβρυο ή στη γυναίκα. Απλώς είναι ένα τυπικό ζήτημα, έτσι είναι οι μέθοδοί μας μέχρι τώρα. Αν δεν έχει μελετηθεί μια ομάδα σε ένα νέο εμβόλιο και δεν έχει χορηγηθεί στις έρευνες, δεν το κάνουμε σ’ αυτήν την ομάδα.

Στις μελέτες που έγιναν, πράγματι σε κάποιες γυναίκες που δεν ήξεραν ότι ήταν έγκυες, τους χορηγήθηκε το εμβόλιο και διαπίστωσαν μετά τον εμβολιασμό την εγκυμοσύνη τους. Ήταν μικρός αριθμός, όμως, δεν συνέβη κάτι κακό σ’ αυτές τις γυναίκες ή κάποια παρενέργεια.

Ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκαν στις μελέτες οι έγκυες γυναίκες ποιος ήταν;

Είναι μια στάνταρ διαδικασία που ακολουθούμε στην ανάπτυξη όλων των εμβολίων. Πρώτα το χορηγούμε σε ανθρώπους που δεν είναι έγκυοι και μετά αν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές βάζουμε στις μελέτες και τις έγκυες. Θα μπουν κάποια στιγμή είμαι σίγουρη, αλλά σε δεύτερη φάση. Είναι εντελώς διαδικαστικό.

Αν κάποιος νοσεί την ώρα του εμβολιασμού από Covid συστήνεται ο εμβολιασμός του;

Αν κάποιος έχει εκτεθεί και νοσεί τη στιγμή του εμβολιασμού, δεν συστήνεται να εμβολιαστεί, παρά μόνο εάν τελειώσει η καραντίνα, δηλαδή οι 14 ημέρες. Είναι μερικά εμβόλια, π.χ. για την Ηπατίτιδα Α, για τα οποία ξέρουμε ότι ακόμα κι αν εκτεθείς στον ιό μπορείς να κάνεις το εμβόλιο αφού εκτεθείς και να προστατευτείς. Αυτό δεν ξέρουμε αν ισχύει για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Οπότε συστήνεται, αν κάποιος έχει εκτεθεί, να περιμένει να δει αν νόσησε για 14 μέρες κι αν δεν έχει νοσήσει τότε να εμβολιαστεί.

* (σ.σ.Τα PEGs χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία καλλυντικών σε πολύ μικρές ποσότητες, σαν μαλακτικά (μαλακώνουν και λιπαίνουν την επιδερμίδα), σαν επιφανειοδραστικά (π.χ. για να κάνουν αφρό τα σαμπουάν), σαν γαλακτoματοποιητές (για να διατηρούν τα διαφορετικής σύστασης υλικά μιας κρέμας σταθερά ενωμένα) και σαν «μεταφορείς» άλλων ενεργών συστατικών -λόγω της ιδιότητάς τους να διαπερνούν τον δερματικό φραγμό, ώστε να φτάνουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας).