Τέλος του μήνα αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

You are currently viewing Τέλος του μήνα αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη

Πηγή: virus.com.gr

Αφετηρία του εμβολιασμού στην Ε.Ε. ορίστηκε το τέλος του τρέχοντος μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

Συγκεκριμένα, στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός, ενώ η αποστολή στα κράτη μέλη έχει δρομολογηθεί για τις 26 Δεκεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, Έρικ Μάμερ τα κράτη μέλη ζήτησαν ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς για τον εμβολιασμό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε τις διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, ώστε να δρομολογηθεί η αγορά του εμβολίου της κατά της νόσου COVID-19, εφόσον προκύψει.

Σε αυτή την περίπτωση στην εμβολιαστική φαρέτρα της Ευρώπης θα προστεθούν 100 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η Novavax θα προσφέρει τη δυνατότητα χορήγησης ακόμα έως και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Άξιο λόγου είναι ότι το εμβόλιο της εταιρεία βιοτεχνολογίας, Novavax είναι επόμενης γενιάς, πρωτεϊνικής υπομονάδας, το οποίο βρίσκεται ήδη στο τρίτο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει  στη συνεργασία με την Novavax για το εμβόλιο με βάση την έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία της εταιρείας όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική της ικανότητα να προμηθεύσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac και Moderna, προκειμένου η Ευρώπη να θωρακιστεί έναντι της πανδημίας.

Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε ότι η Ε.Ε. ενισχύεται με έβδομο εμβόλιο. Η ίδια ζήτησε από κράτη μέλη να προχωρήσουν την προετοιμασία  για να αρχίσει η διανομή τους με το νέο χρόνο, γεγονός που  αναμένεται να συμβάλει στην επιστροφή στην κανονικότητα. Επίσης, η επίτροπος ζήτησε από τους Ευρωπαίους πολίτες να τηρήσουν τα προστατευτικά μέτρα κατά την εορταστική περίοδό  για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των κρουσμάτων, εν αναμονή του εμβολίου

.