Κικίλιας: Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τον μεταλλαγμένο ιό

You are currently viewing Κικίλιας: Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τον μεταλλαγμένο ιό

 

Πηγή: iatropedia.gr

Μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ευρώπη με την εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους του κορνοϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή επιστημόνων στο Υπουργείο Υγείας.

Την ώρα που οι επιστήμονες της Επιτροπής Επιδημιολόγων συνεδριάζουν αυτή τη στιγμή για το άνοιγμα των σχολείων, κορυφώνεται η αγωνία και στη χώρα μας για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας, που διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στα κράτη της Ευρώπης.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει στις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Στη σύσκεψη που θα έχει ως αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2, θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Πολύ υψηλός» ο κίνδυνος στην Ευρώπη

Το απόγευμα της Πέμπτης το Ευρωπαϊκό CDC αύξησε σε “υψηλή / πολύ υψηλή” την αξιολόγηση για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές. Και συνέστησε στα κράτη να ενισχύσουν τα διαγνωστικά τεστ και κυρίως την δυνατότητα έγκαιρου προσδιορισμού της αλληλουχίας των μεταλλαγμένων στελεχών, (βρετανικών, νοτιοαφρικανικών ή βραζιλιάνικων), ώστε να εντοπίζονται και να περιορίζονται τα κρούσματα.

Όλες οι πληροφορίες συμφωνούν, ότι το νέο εμβόλιο παρέχει προστασία από τα παραλλαγμένα στελέχη. Όμως, την ίδια στιγμή η εταιρεία Pfizer έβαλε “φρένο” στην πανευρωπαϊκή εμβολιαστική προσπάθεια αυτήν την εβδομάδα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αγωνίας.

Αγωνία και στην Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα στελέχη της Μεγάλης Βρετανίας

Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο 26 κρούσματα του κορονοϊού, με παραλλαγμένα στελέχη. Τα δύο εκ των οποίων μάλιστα -που εντοπίστηκαν στην Αττική και την Κρήτη- αποδείχθηκε ότι προέρχονταν από εγχώρια μετάδοση.

Οι έλληνες επιστήμονες, ωστόσο, δηλώνουν ανήσυχοι παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε σχέση με άλλες χώρες σε ένα καλό σχετικά επιδημιολογικό επίπεδο, με μια μικρή αύξηση στον μέσο εβδομαδιαίο όρο του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων.

Ο μηχανισμός επιτήρησης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών από το ΙΙΒΕΑΑ

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως -μετά τη Μεγάλη Βρετανία- στην έγκαιρη δημιουργία μηχανισμού εντοπισμού των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στην προσπάθεια αυτή ηγείται το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia,gr, συμμετέχουν ακόμη 7 εργαστήρια αναφοράς ανά την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η επιτήρηση της εισροής κρουσμάτων -που φέρουν πιθανώς το μεταλλαγμένο στέλεχος στην χώρα- από τις πύλες εισόδου. Ο μηχανισμός, τον οποίο συντονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει την διεξαγωγή rapid test στους ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες, στις οποίες ενδημούν μεταλλαγμένα στελέχη.

Όσα θετικά εντοπίζονται, προωθούνται για μοριακή εξέταση PCR και στη συνέχεια, για γονιδιωματική αλληλούχιση στα εργαστήρια που συνεργάζονται με το ΙΙΒΕΑΑ.