Μητσοτάκης για πανδημία: «Έτοιμοι να ανοίξουμε το λιανεμπόριο – Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες»

You are currently viewing Μητσοτάκης για πανδημία: «Έτοιμοι να ανοίξουμε το λιανεμπόριο – Είμαστε καλύτερα από άλλες χώρες»

 

Πηγή: iatropedia.gr

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από Δευτέρα προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής, εάν το επιτρέψουν οι επιστήμονες της Επιτροπής, όπως είπε, οι οποίοι να σημειωθεί ότι αυτήν την ώρα που συνεδριάζουν. Παράλληλα, εξήγγειλε και νέα μέτρα για την πανδημία.

Στην ομιλίας του στη Βουλή,  κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Σώματος για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλέστηκε επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι «κόκκινη», ενώ οι μόνες «κίτρινες» χώρες και με περιφέρειες «πράσινες» είναι η Ελλάδα και η Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνωμένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ήταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών «χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς lock down από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί», είπε.

Αναφέρθηκε, επίσης, και για τον δείκτη θετικότητας που είναι κάτω από το 3% και καθώς αυξάνουμε κάθε μέρα τα τεστ έχουμε τις δυνατότητες να κάνουμε τυχαίες δειγματοληψίες για να δούμε αν υπάρχει διασπορά του ιού, όπως είπε.

Μητσοτάκης: Άνοιγμα του λιανεμπορίου με … αυστηροποίηση προστίμων!

Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε άνοιγμα της αγοράς από την Δευτέρα, αν υπάρξει θετική εισήγηση των ειδικών. Eίπε, επίσης, ότι αυξάνονται τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις από τα 300 στα 500 ευρώ και εξήγγειλε δυο νέα μέτρα όπως η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών και τον μήνα Φεβρουάριο αλλά και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει κατά δυο μήνες.

«Κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. Ευρώ» είπε και συνεχίζοντας ο τόνισε «εξ ου και η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επαναλειτουργίας της οικονομίας, εφ όσον το εισηγηθούν οι ειδικοί».

Σύγκρουση για την πανδημία

Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ωστόσο, ξεσήκωσε αντιπαραθέσεις τη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τον αριθμό των θανάτων στη χώρα και για τις πρακτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

“Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής”, είπε, τονίζοντας ότι “η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας”.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι “έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας”. “Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας”, υπογράμμισε.