AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση για το εμβόλιο στην Ε.Ε.

You are currently viewing AstraZeneca: Κατέθεσε αίτηση για το εμβόλιο στην Ε.Ε.

 

Πηγή: virus.com.gr

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι έλαβε μια αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η γνωμοδότηση του ΕΜΑ θα μπορούσε να εκδοθεί έως τις 29 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του εμβολίου θα γίνει τόσο γρήγορα, καθώς ο ΕΜΑ έχει ήδη αναθεωρήσει ορισμένα δεδομένα στη διάρκεια ανάπτυξης του. Ήδη, έχει αξιολογήσει δεδομένα:

  • από εργαστηριακές μελέτες (μη κλινικά δεδομένα),
  • σχετικά με την ποιότητα του εμβολίου (σχετικά με τα συστατικά του και τον τρόπο παρασκευής του) και
  • ορισμένα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από μια συγκεντρωτική ανάλυση ενδιάμεσων κλινικών δεδομένων από κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca δρα με διαφορετικό τρόπο, σε σχέση με εκείνα των Pfizer και Moderna. Περιέχει έναν άλλο ιό (της οικογένειας των αδενοϊών) που έχει τροποποιηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή της πρωτεΐνης της ακίδας του SARS-CoV-2. Ο ίδιος ο αδενοϊός δεν μπορεί να αναπαραχθεί και δεν προκαλεί ασθένεια.

Μόλις χορηγηθεί, το εμβόλιο προσφέρει το συγκεκριμένο γονίδιο σε κύτταρα του σώματος, τα οποία θα το χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αντιμετωπίζει αυτήν την πρωτεΐνη ως ξένη και θα παράγει τη φυσική άμυνα – αντισώματα και Τ κύτταρα – έναντι αυτής της πρωτεΐνης.

Εάν αργότερα το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με το SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει τον ιό και θα είναι έτοιμο να τον επιτεθεί: τα αντισώματα και τα Τ κύτταρα μπορούν να συνεργαστούν για να σκοτώσουν τον ιό, να εμποδίσουν την είσοδό του στον οργανισμό και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα, βοηθώντας έτσι στην προστασία από το COVID-19.