Ο κορονοϊός αντεπιτίθεται: Τρόμος για το νέο αφρικανικό στέλεχος – Πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και ίσως πιο δυνατό από τα εμβόλια!

You are currently viewing Ο κορονοϊός αντεπιτίθεται: Τρόμος για το νέο αφρικανικό στέλεχος – Πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και ίσως πιο δυνατό από τα εμβόλια!
enlarged coronavirus, covid-19 under the flag of South Africa. Pandemic of respiratory disease. 3D rendering

 

Πηγή:iatropedia.gr

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, δήλωσε ότι η νέα παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, είναι πιο επικίνδυνη από την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή που έχει εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. και έφτασε δυστυχώς και στην Ελλάδα).

Ανησυχώ απίστευτα για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή και γι’ αυτό αποφασίσαμε να περιορίσουμε όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική”, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Hancock στο BBC Radio.

«Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό πρόβλημα […] και είναι ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τη νέα παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Hancock είπε ότι η Βρετανία πρέπει να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές της χώρας για να αντιμετωπίσει την ταχεία εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού μετά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Κυριακή, υπήρξαν σχεδόν 55.000 νέα κρούσματα και συνολικά περισσότεροι από 75.000 θύματα λόγω COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας (το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη και το έκτο χειρότερο στον κόσμο).

Τόσο η Βρετανία όσο και η Νότια Αφρική έχουν ανακαλύψει νέες παραλλαγές στον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός συντάκτης Robert Peston του δικτύου ITV, επικαλούμενος πηγή από την ομάδα επιστημονικών συμβούλων της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι οι επιστήμονες δεν είναι απόλυτα σίγουροι ότι τα εμβόλια COVID-19 θα λειτουργήσουν έναντι του νέου στελέχους του ιού από τη Νότια Αφρική.

“Σύμφωνα με έναν από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης, ο λόγος για την ‘απίστευτη ανησυχία’ του Matt Hancock για την παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 της Νότιας Αφρικής είναι ότι δεν είναι τόσο σίγουροι ότι τα εμβόλια θα είναι τόσο αποτελεσματικά εναντίον του όσο είναι ενάντια του βρετανικού στελέχους”, ανέφερε σήμερα ο πολιτικός συντάκτης του ITV.

Κορονοϊός: Πολλαπλές μεταλλάξεις στο στέλεχος της Ν. Αφρικής τον καθιστούν πολύ πιο επικίνδυνο

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα παραλλαγή της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετική από άλλες που κυκλοφορούν στη χώρα, επειδή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στη σημαντική πρωτεϊνική ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα.

Έχει επίσης συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, που σημαίνει υψηλότερη συγκέντρωση σωματιδίων του ιού στα σώματα των ασθενών, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης.

Ο John Bell, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος βρίσκεται στην ειδική ομάδα της κυβέρνησης για τα εμβόλια, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει πως τα εμβόλια λειτουργούν απέναντι στο βρετανικό νέο στέλεχος του κορονοϊού, αλλά υπάρχει ένα “μεγάλο ερωτηματικό” ως προς το αν θα λειτουργήσουν απέναντι στο νοτιοαφρικανικό.

Είπε στο Times Radio ότι εάν το εμβόλιο αποδειχτεί ότι δεν λειτουργεί απέναντι στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος, τότε οι δόσεις θα μπορούσαν να προσαρμοστούν και αυτό δεν θα διαρκέσει ένα χρόνο.

“Μπορεί να χρειαστεί ένας μήνας, ή έξι εβδομάδες, για να βγει ένα νέο εμβόλιο”, είπε.