Κικίλιας: Ξεκινά καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν

You are currently viewing Κικίλιας: Ξεκινά καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν

Πηγή:virus.com.gr

Ξεκινά άμεσα η διαδικασία καταγραφής των υγειονομικών, που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του νέου ιού, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμες οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο οποίος πάντως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στους νομούς ΚοζάνηςΚιλκίςΞάνθηςΡοδόπηςΘεσσαλονίκηςΛάρισαςΠιερίας και στη Δυτική Αττική. Όπως είπε μάλιστα συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή ειδικών για να εξετάσει την κατάσταση και διερευνάται η λήψη νέων μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και πόσες δόσεις θα λάβει τελικά η χώρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα.

Νωρίτερα, το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας ανέφερε ότι αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου, που αναμένεται πριν τα Χριστούγεννα, η Ελλάδα θα λάβει σε πρώτη φάση 300.000 δόσεις. Δηλαδή, θα είναι δυνατόν να εμβολιαστούν μέχρι και 150.000 άτομα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Ο κ. Κικίλιας σχολίασε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εγκριθούν άλλα δύο εμβόλια ( των Moderna και AstraZeneca) και η Ελλάδα θα λάβει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε. τις δόσεις, που προβλέπουν τα συμβόλαια προαγοράς. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία εκείνων, που θα θελήσουν να κάνουν το εμβόλιο.

Ερωτηθείς για το πότε θα ξεκινήσει η ενημέρωση των πολιτών με SMS για να προσέλθει να κάνει το εμβόλιο, ο κ. Κικίλιας παρέπεμψε στο υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου σημείωσε ότι ο οργανισμός είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να διαχειριστεί περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό. Σημείωσε ωστόσο ότι από τις κλινικές μελέτες φαίνεται ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Όσον αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι αυτά δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στις ΗΠΑ, αλλά έγκριση έκτακτης ανάγκης, η οποία όμως δεν προβλέπεται στην Ε.Ε. Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τη χρήση τους, αλλά οι διαδικασίες αξιολόγησης διενεργούνται σε κεντρικό επίπεδο.